A település Somogy és Tolna határán fekszik. Közúton Igalból Büssün, valamint Kisgyalánon keresztül érjük el a falut. A legközelebbi vasútállomás Batéban van.

A település története

A községet egy 1550-ból származó oklevél említi először. A török pusztítás után 1618-ban népesült be újra a község. Lakói magyarok és katolikusok voltak.

Korabeli birtokosai közt a legjelentősebb a Dersfi család. A XIX. században herceg Esterházy és Pallavicini családnak is voltak itt birtokai. Jelentősebb település volt a századfordulón, lakóinak a száma meghaladta a 2700-at.

Gölle környéke már a régi időktől fogva neves mezőgazdasági vidék volt. Híresek voltak a jó termőföldjei és a jó minőségű haszonállatai. A falubeli gazdák több kiállításon is érmet nyertek állataikkal. A község határában a gazdálkodással összefüggően több kisebb puszta alakult ki, ezek többsége ma már nincs meg, vagy más településhez sodródtak.

Kulturális erőforrások

A településen a közösségi élet színtereit a Községi Könyvtár és a Művelődési Ház adja. A programokról többnyire a civil szervezetek gondoskodnak: Nők a Faluért Egyesület, Péntek Esti Dalárda és a Polgárőr Egyesület. A civil szervezetek aktívak, sokszínű tevékenységeikkel a község fejlődéséhez nagymértékben hozzájárulnak, a környező és helyi települések rendezvényein, falunapokon, kulturális műsorokat adnak elő.

Polgárőr Egyesület: Alapfeladata a helyi közbiztonság fenntartásában való közreműködés.

Nők a Faluért Egyesület: Alapfeladata hagyományőrzés, kulturális programok szervezése, települési környezet szépítése.

Péntek Esti Dalárda: Alapfeladata a hagyományőrzés. Meghatározó szerepe van a közösségi életben, hiszen zenés műsorokat adnak (gyakran más településeken is pl: falunapokon), valamint bálokat szerveznek.