2022 | 06 | 30.

Baté község

A KEDVEZMÉNYEZETT NEVE: BATÉ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZATA

KONZORCIUMI TAGOK: BÜSSÜ-, FONÓ, GÖLLE, KAZSOK, KISGYALÁN ÉS TASZÁR TELEPÜLÉSEK ÖNKORMÁNYZATA

SAJTÓKÖZLEMÉNY

MEGVALÓSULT A SZOMSZÉDOLÁS A KAPOS VÖLGYÉBEN című projekt

 

A Kapos Völgyében található Baté Község Önkormányzata konzorciumi együttműködésben Büssü, Fonó, Gölle, Kazsok,Kisgyalán és Taszár települések önkormányzatával megvalósult és eredményesen lezárult „A helyi identitás és kohézió erősítése” tárgyában elnyert pályázat. 

Az Európai Unió finanszírozásában Baté Község Önkormányzata konzorciumi együttműködésben Büssü, Fonó, Gölle, Kazsok, Kisgyalán és Taszár települések önkormányzatával sikeresen megvalósította a pályázat során vállalt tevékenységeket. A helyi identitás kialakításához és fenntartásához olyan programokat, eseményeket szervezett és valósított meg, amelyek valóban közelebb hozták egymáshoz a települések lakóit, ahol közös élményekben lehetett részük, fejlődhettek, közösségi életet élhettek. 

A projekt keretében a legváltozatosabb témákban, a különböző korcsoportok számára összesen 173 kisebb-nagyobb rendezvényt tartottak meg a településeken, amelyeken legalább 4 930 fő vett részt.

A rendezvények, események révén a települések lakói közelebb kerültek egymáshoz, igazi kis közösségekké formálódtak. A kiemeltebb rendezvények alkalmával a konzorciumi települések lakói átjártak egymáshoz, így a települések között is közvetlenebbé vált a kapcsolat.

A projekt befejezési dátuma: 2022.06.30.

A projekt azonosító száma: TOP-5.3.1-16-SO1-2017-00001

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.


 

 

dsc 0289

Helyszín: Idősek Klubja

Résztvevők száma: 30 fő

A mai napon az Idősek Klubja adott otthont a szeptemberi foglalkozásra.

Ennek a hónapnak is megvannak a népszokásai, hagyományai- ezeket elevenítettük fel. Szeptember 8-tól, Szűz Mária születésnapjától egészen a hónap végéig, szeptember 29-ig, Szent Mihályig tartó időszakban elsősorban a betakarítási munkák, szüretek, valamint az időjárással kapcsolatos népi megfigyelések köré szerveztük az összejövetelt és visszaemlékezéseket. Természetesen a legtöbb emlék a régi szüreti felvonulásokról és a paraszti élet jellemző munkáiról esett szó.

A szeptemberben érő zöldségekből, elsősorban kukoricából és burgonyából készült ételek készítését is megvitatták az asszonyok.

Az egészséges életmód jegyében került az asztalra alma, körte, barack és szőlő is.

Ezután megebédeltünk és egy jót nótáztunk is őszi népdalokat, nótákat énekelve.

Még sokáig folyt a beszélgetés, hiszen sajnos ritkán adódik arra lehetőség, hogy elmondhassák egymásnak legfrissebb élményeiket a főként idősekből álló jelenlévők.

A találkozón készült fényképes összefoglaló megtekinthető a képre kattintva.


 

dsc 0147Helyszín: Büssüi Tarkabarka Óvoda

Résztvevők száma: 29 fő

Gárdonyi Bernadett tartotta a nemezelő foglalkozást az oviban is.

A kicsik érdeklődve figyeltek és tapintással, szaglással ismerkedtek a gyapjú tulajdonságaival. Természetesen szülők és óvónők is segítettek kideríteni honnan is ered a gyapjú- ehhez mondókákkal és énekekkel is színesítettek az ismeretszerzést.

Mivel a nemezelés igen sok energiát, kitartást is igényel, gyakran volt szükség a felnőttek biztatására, közreműködésére. De megérte, hiszen a picik nagy boldogságára a kezükre kerültek a kész alkotások, a karkötők.

Elmondhatjuk, hogy ezen az utolsó augusztusi kézműves-foglalkozáson voltak a legtöbben, és a legfiatalabb korosztály örült talán a legjobban.

A foglalkozáson készült képek megtekinthetők a fotóra kattintva.


 

dsc 0037A programsorozat e napján volt a legtöbb érdeklődő. 

Kicsik és nagyok, óvódás kortól az idős korosztályig mindenki izgatottan várta a textilfestést. Ehhez a szükséges anyagokat és eszközöket már előzetesen beszereztük: pólókat különböző méretben, lepedő-anyagokat  és festékeket.

A munkafolyamat első részeként vízben feloldottuk a ruhafestéket majd az anyagokat felcsavartuk különböző formában. Jól megkötöztük több helyen is madzaggal, majd beáztattuk a festékbe. Ezután rögzítettük ecetes, sós vízben, majd következett a szárítás. Természetesen otthon már vasalás után akár fel is vehette tulajdonosa.

A résztvevők megköszönték, hogy ott lehettek és örültek a lehetőségeknek, melyeket a pályázat tett lehetővé.

A foglalkozáson készült fotók megtekinthetők a képre kattintva.


 

dsc 0005

Helyszín: Tájház

Résztvevők száma: 9 fő

Ma is Gárdonyi Bernadett tartotta a nemezelő foglalkozást.

A gyapjú tulajdonságainak megismerése után annak megmunkálása következett. Érdekesség képpen most habszivacs labdára tekertük a gyapjúszálakat különböző színeket felváltva. Ezután szappanos kézzel simítottuk és sokáig gyúrtuk, majd a végén felnyitottuk – így készült el a „szörnyecske” feje. Tűvel rögzítettük a szemecskéket és a hajat. Mivel kevesen voltunk, volt idő arra is, hogy labdát, karkötőket és tulipánokat is nemezeljünk.

Mindenki nagyon örült, amikor összegeztük az eredményt. Erről tanúskodnak a fotók is, amelyek a képre kattintva megtekinthetők.


 

dsc 0001

Helyszín: Közösségi ház

Résztvevők száma: 18 fő

Falunkban talán elvétve sem akad olyan ember, aki ismerné a nemezelés fogalmát és folyamatát.

Ezt ismertette velünk GÁRDONYI BERNADETT, aki igen sokoldalú kézműves szakember.

A nemezelés alapja a bárány szőre, vagyis a gyapjú, melyet levágás után alaposan átfésülnek és megtisztítanak, majd ha szükséges különböző színekre festik. Ahhoz, hogy ebből bármiféle tárgy készüljön nagyon alaposan, türelmesen és odafigyelést igénylően kell eljárni.

Minden egyes fázist előzetesen megmutatott a foglalkozás-vezető, így sikeresen telt el a két óra. Szappanozás, gyúrás, gyúrás és gyúrás, sodrás, forrázás, újra gyúrás és sodrás – vagyis kemény munka! Készültek csörgő labdák és karkötők.

Az elkészült tárgyakat mindenki magával vihette.

A foglalkozáson készül képek megtekinthetők a képre kattintva.


 

dsc 0017Kézműves foglalkozásaink soron következő alkalmán gyögyfűzésre volt lehetősége mindenkinek, aki részt vett a programon.

A fényképre kattintva megtekintheti fényképes beszámolónkat.

 

 

 


dsc 0386

Ezen a napon használati tárgyak díszítésére került sor festéssel.

Tekintettel a település földrajzi adottságaira, az egyes foglalkozásokat vagy a központban, vagy a Petőfi S. utcai Tájháznál tartjuk.

Augusztusban az első kézműves foglalkozáson óvodásoktól felnőttekig volt érdeklődő. 

Elsősorban poharakat, bögréket díszítettek akril festékkel, de volt olyan is, aki egyszerű fehér csempére rajzolt és azt dekorálta színesre.

A minták nagyon változatosak voltak: az egyszerű színes pöttyök, szívecskék, virágok ugyanolyan széppé tették a díszített tárgyat, mint a lepkék, vagy napocskák.

Jó hangulatban hamar elrepült a két óra. Erről tanúskodnak a fotók is.

Az esemény képes beszámolóját a fotóra kattintva lehet megtekinteni.